Er was (in)eens Twitter

Op 17 november 2010. Voor mij dan. Samen met toen nog Fontys collega’s @josLumanauw @wdgdevries en @Spari01 maakte ik in een kroeg een account aan. Ik vergat een s; het werd @bososs waar het natuurlijk @bossoss had moeten zijn.
Geen idee waar ik aan begon, laat staan van enig beeld bij nut, noodzaak, of wat anders..

En toen. Toen ging het los. Kon ik in no time landelijk (onderwijs)debat volgen. Achtergrond, publicaties, blogs lezen. Al of niet venijnige discussies zien ontstaan. Er ‘stiekem’ wat aan deelnemen. Een beeld vormen bij publieke of politieke opinie. Me verbonden weten met gelijkgestemden en andersdenkenden.

Zo verbond @prof_bemoeial mij aan @svankolfschoten en mensen om haar heen; namen we samen deel aan prachtige masterclass authentiek spreken van @piethurkmans. Kwamen gedachtegangen van collega bestuurders als @yvonnedehaas binnen handbereik, was @wpfkuijpers weer dichterbij en zie ik wat bestuurders in VO @pieterhendriks of MBO @jeroenknigge zoal bezig houdt. Ontmoette ik digitaal gekoesterde oud-studenten als @lmijland @ronaldheidanus en @sjaboepaan en werd ik vervolgens uitgedaagd om op onhaalbare idiote momenten digitale tools uit te proberen. Wist ik me snel verbonden met en geïnspireerd door @karinwinters. Nam ik deel aan een prachtig event over sociaal media tussen MBO collega’s als @trendmatcher in ’t innovatie huis @consortium_v_I. Raakte veel meer thuis in de digitale wereld en veranderde mijn opvatting dat ICT alleen een middel is. Reed ik op een sneeuwrijke zondagmiddag naar Arnhem om prettig gestoorde specialisten ….vrouwen… als @4pip @harrietkollen @warempel @rinske @carlamondig op dit terrein te ontmoeten, van hen te leren. Mag ik zien dat je boerin zijn of B&B-houden prachtig kunt combineren met onderwijs en ICT zoals @florinablokland & @rjoch dat doen. Zat ik in de tuin met wat Tweeps toen we weer efkes professionele wegen moesten vinden. Krijg ik echt meer van het VO te ‘zien’ door mensen als @jelmerevers, @arjanvandermeij, @rkneyber, @rheaflohr, @wiswijzer, @fransdroog. Geniet ik van hoe zij soms vet gaan voor hun vak, vaak voor mooi onderwijs in de volle breedte. En weet @petrasmolders het écht STAAN voor jongeren tastbaar te maken.

Hoefde ik mijn bekeuring van parkeerpolitie @gemeentetilburg niet te betalen, bleek @miele uiterst attent bij haperende koffiemachine en staat de Zeeuwse @slagerijheersma mij immer lachend op te wachten. Mocht ik een recept koken van oud-leerling van @sienjaal en werd mijn eerste spontane schaakles met @hvdriel een feit. Leerde ik het werk van @sophiewalraven & @pjanter kennen met als resultaat twee van hun prachtige schildichtjes aan m’n muur.

Was er met vlagen platte lol, wat later op de vrijdagavonden; Twittercafé met rode wijn waar de puf om echt naar café te lopen er niet was. En werd het Eurovisiesongfestival zo waar een top avond.

Kon ik zo maar even meewerken aan een artikel over het gebruik van mobiele telefoons door @rianvisser en over financiën in het PO door @carlamondig. Via @annetkil zie ik vaak veel recents in mijn timeline en mensen als @ronaldbuitelaar of @anjavink doen daar mooie schepjes boven op. @prixie54 zal daarbij op passendonderwijsagenda scherpstellen en is er vast een prikkelende tweet van @lexhupe bij te vinden. En dagen mensen als @metalentus, @sirkenrobinson @hargreavesbc en @hartgerwassink fijn uit tot verder studeren, krijgt normatieve professionalisering voor mij waarde.

Is het inhoudelijke debat zoals we dat binnen skbo voeren opgepakt door @hetkind en kwam onze Prezi hierover via Rikie van Blijswijk voor veel meer mensen beschikbaar; zie ik hoe @elssnels, @jeroengennep en @angelahorsten vanuit hun eigen perspectief invulling geven aan de principes van essentieel leren.

Is het voor mij heel gemakkelijk geworden lokale politiek en bedrijf te volgen @bdbosenomgeving omdat ik niet woon waar ik werk. Weten de Blogs van ‘mijn’ onderwijswethouder @RenePetersOss daar moois aan toe te voegen. Ben ik ronduit super trots op hoe onze scholen van @skbo_oss zichzelf steeds meer laten zien; wanneer een groeiend aantal fanatieke leraren, collega’s als @irnamulder, @ingedleeuw, @anjavanhirtum, @suus7je @kittyvdkorft @cifa72 @veratonino ontwikkeling van zichzelf, hun school of hun leerlingen deelt. En doen gelukkig steeds meer ouders ook Twitterend een duit in het mooi-samen-school-zijn-zakje. Evenals bij de collegebesturen @nut_Oss, @SandraBeuving1 en ons samenwerkingsverband @SWVPO3006.

Vind ik het fijn ‘mijn’ oude @pabotilburg en de mooie mensen die er werk(t)en @bernolf, @harvandeven, @annebosuil, @suz_kratsborn, @isabellediep te kunnen blijven volgen. Is het ronduit heerlijk “collectief-kritieken” op ontwikkelingen als “scholen rapportcijfers geven op basis van hun cito-eindopbrengsten” met mensen van binnen – @kardonsch – en buiten het onderwijs. En ben je soms zomaar rechtstreeks in contact met de hoofdinspecteur van onderwijs @arnoldjonk over VVE of met Tweede Kamerlid @paul_van_meenen over de onderwijstour.

Kan ik me ontroerd voelen door prachtige blogs van @svankolfschoten @gjans @sabine_kars @jjvoerman @kittykilean die met woorden kunnen waar ik nog naar zoek. Mag ik o.a door hen diep, nauwelijks te verwoorden verdriet beter leren begrijpen, invoelen. Heb ik door de wijze waarop @punkmedia “mijn moment” van velen optekent, met groot gemak mooie boeken even dichtgelaten. Mag ik getuigen zijn van hen die zoeken naar balans in en/of onderscheid tussen persoonlijk of professioneel Twitteren. Heb ik strategisch, politiek bewust Twitteren gezien, allergie voor hen die enkel zenden en niet volgen ontdekt. Koester ik de Tweeps die zo gepassioneerd gaan waarvoor ze staan uit de wereld van kunst & cultuur, marketing, journalistiek, communicatie… teveel om op te noemen. Heb ik na zeven dagen #synchroonkijken, gevolgd door #35dagenanderskijken, dankzij @elsekramer echt beter leren kijken en klungelen met m’n Iphone.

Ik vind Twitter ronduit een prachtige “laag over de realiteit” zoals Daan @Sroosegaarde social media omschreef in ‘n fantastische @zomergasten avond. Het heeft me verrekte veel gebracht tot nu toe.

Zijn er ook minder mooie kanten van te benoemen? Zeker! Dat laat ik fijn aan anderen de #ontvolgers of de club van “ik-doe-het-niet-maar-weet-en-vind-er-wel-een-boel-van”.

Twitter en @Bososs leefden nog lang en gelukkig……..